Audit eller Evaluering?

Tilbage til bloggen

Audit eller evaluering?

Audit eller Evaluering?

Sig mig, er en bestyrelsesevaluering ikke næsten det samme som en audit af bestyrelsen…?

I Boardmeter støder vi ind imellem på opfattelsen af en bestyrelsesevaluering som en næsten audit-lignende øvelse, hvor bestyrelsen har fornemmelsen af, at de skal kigges efter i sømmene af nogen udefra – og måske endda risikere at blive udstillet efterfølgende.

Når vi støder på den opfattelse, er det stort set altid hos bestyrelsesmedlemmer, der ikke endnu har medvirket i en bestyrelsesevaluering.

For en bestyrelsesevaluering og en audit er to vidt forskellige processer med forskellige formål, metoder og resultater.

En audit er en systematisk og objektiv undersøgelse, der generelt har fokus på at vurdere om en organisation handler i overensstemmelse med relevante standarder, lovgivning eller interne retningslinjer. Det kan for eksempel være at verificere nøjagtigheden og pålideligheden af en virksomheds økonomiske oplysninger og rapportering.

Formålet med en bestyrelsesevaluering er meget bredere. Der er også fokus på at evaluere hvorvidt bestyrelsen opfylder relevante juridiske krav og anbefalinger til god ledelse af den relevante type organisation. Men der er også fokus på andre meget vigtige ting, som for eksempel bestyrelsens sammensætning og kompetencer, dens effektivitet, arbejdsklima og dynamikker samt beslutningsprocesser.

Bestyrelsesevalueringen kan også indeholde en vurdering bestyrelsesmedlemmernes individuelle bidrag, formandens ledelse af bestyrelsen, udvalgsstrukturen og arbejdet i udvalgene, arbejdets tilrettelæggelse og kvaliteten af bestyrelsesmaterialet.

Ved at inddrage disse forskellige områder kan en bestyrelsesevaluering give et mere holistisk billede af bestyrelsens funktion og praksis samt identificere områder til forbedring på tværs af forskellige dimensioner af virksomhedens ledelse og governance.

Resultaterne af en bestyrelsesevaluering inkluderer typisk anbefalinger til forbedring af bestyrelsens funktion og praksis. Fokus for evalueringen er dermed på at forbedre bestyrelsens arbejde og værdiskabelse for den pågældende organisation.

Steen Thomsen, Professor på CBS ved Novo Nordisk Foundation of Enterprise Foundations og medstifter af Boardmeter formulerer noget af den værdi, bestyrelsen kan få ud af at gennemføre en evaluering sådan her: ”En bestyrelsesevaluering er som at tage din bestyrelses temperatur eller som et årligt tjek hos lægen – Er der noget galt, bør alarmklokkerne ringe, så der kan stilles en diagnose og behandling kan igangsættes hurtigst muligt. Er der ikke noget galt, har man vished om at tingene fungerer som de skal. En god læge vil også kunne fortælle dig hvad du skal gøre for at få et sundere helbred. Det er netop dét en struktureret bestyrelsesevaluering kan bidrage til – Nemlig at bestyrelsen løbende forholder sig til sin indsats og resultater, og tager bestik af hvordan bestyrelsen kan blive endnu bedre.Tilmeld nyhedsbrev

Er du nysgerrig på nye tendenser i bestyrelsesarbejde og nyheder om Boardmeter?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder:

Samtykket kan til enhver tid trækkes tilbage ved at trykke på "afmeld" i bunden af vores nyhedsbreve eller ved at kontakte os på info@boardmeter.com. Boardmeter behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.