Bestyrelsesmedlem

Lidt information til dig, der endnu ikke er en del af en bestyrelse;

Er du på vej ind i en bestyrelse som medlem, eller overvejer du at stille op på næste generalforsamling? Så har vi lavet en lille side, som forhåbentlig kan gøre dig klogere på, hvad der forventes af et bestyrelsesmedlem, og hvilket ansvar du har eller kommer til at have.

Hvis du ikke allerede ved, hvad en bestyrelses opgaver består i, så foreslår vi, at du læser lidt mere om dette på vores bestyrelses-side, som kommer godt omkring, alt du bør vide.

 

Bestyrelsesmedlem

 

Hvad er et bestyrelsesmedlem?

Et bestyrelsesmedlem kan være valgt af et selskabs aktionærer på en generalforsamling, inviteret med i en bestyrelse af en ejer af en virksomhed, være udpeget af en faglig eller privat organisation eller være valgt i den virksomhed, bestyrelsen repræsenterer, for eksempel som medarbejdervalgt repræsentant i bestyrelsen. Fælles for bestyrelsens medlemmer er, at de kan  bidrage med viden, erfaring, branchekendskab mm. til bestyrelsens arbejde. Det kan altså både være en udefrakommende advokat med kendskab til relevante juridisk forhold og en medarbejder, der er valgt til en bestyrelse Medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer vælges af de øvrige medarbejdere i virksomheder, der over minimum 3. år har haft mere end 35 ansatte. Der kan være en eller flere medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer, afhængig af hvor mange medlemmer der i øvrigt er i bestyrelsen. Medarbejderrepræsentanter deltager i bestyrelsen på lige fod med de andre bestyrelsesmedlemmer.

 

Et bestyrelsesmedlem skal være villig til at tilsidesætte egne behov for virksomhedens. Loyalitet, ansvar og forpligtelse skal være nogle af nøgleordene, som bestyrelsesmedlemmet har til opgave at imødekomme bedst muligt. Et bestyrelsesmedlem er altså en person, som er blevet valgt til at varetage virksomhedens interesser bedst muligt. Og som med sine kompetencer og erfaringer kan medvirke til at virksomheden lykkes og opnår de mål, der er sat.

 

 

Hvad skal du kunne som bestyrelsesmedlem?

En bestyrelse fungerer optimalt, når medlemmer besidder relevant og tilstrækkelig viden i forhold til virksomhedens vision og behov. Man kan altså ikke sige, hvad et bestyrelsesmedlem generelt skal kunne, da det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, og hvor virksomheden er i ’sit liv’ Dog kan man sige, at det for alle bestyrelsesmedlemmer gælder, at de skal kunne bidrage med relevant kompetence og viden til bestyrelsens arbejde.

 

Det forventes af et bestyrelsesmedlem, at man altid vil forsøge at tjene virksomheden bedst muligt og handler uafhængigt af sine egne interesser. Og det forventes, at bestyrelsesmedlemmet deltager aktivt i bestyrelsens arbejde.

 

 

Bestyrelsesmedlemmernes kompetencer

Bestyrelsen som helhed skal være i stand til at varetage rollen som kontrolinstans men også de mere strategiske opgaver. Bestyrelsen skal altså besidde kompetencer, som sikrer, at der ikke bliver gået på kompromis med førnævnte.

 

Derfor er det vigtigt, at der i bestyrelsen er en række repræsentanter, som har forstand på både økonomiske-, juridiske- og fagspecifikke områder. Naturligvis inden for det felt, virksomheden befinder sig i. De fleste bestyrelser holder løbende øje med om bestyrelsen repræsenterer de kompetencer, der er behov for og sikrer, at der skiftes ud, når der er behov for det. I nogle tilfælde, hvis bestyrelsen ikke selv har en nødvendig kompetence, trækker de på kompetencer udenfor bestyrelsen, for eksempel helt speciel rådgivning på et felt.

 

 

Sådan forbereder du dig på en plads i bestyrelsen

Er du på vej ind i en virksomheds bestyrelse, eller overvejer du at stille op ved næste generalforsamling? Så er der nogle ting, du kan forberede dig på.

 

Vi har listet 3 ting, som du forholdsvis nemt kan gøre/undersøge for at skabe dig et optimalt fundament for at indgå i en bestyrelse.

 

Sørg for at være helt ajour med virksomhedens årsregnskaber, budgetter, kontrakter mm. Lav altså din egen due diligence af virksomheden, sådan at du ved, hvad der sker og er sket.
Herefter kan det være en god idé at læse referater fra tidligere bestyrelsesmøder. På den måde er du opdateret omkring, hvad der er blevet drøftet i bestyrelsen.
Start en dialog med bestyrelsesformanden og gerne de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Ved at gøre det viser du engagement og ydermere får du mulighed for at spørge ind til kulturen, rollefordelingen, opgaverne, perspektiverne mm. i bestyrelsen.

Vil du vide mere om, hvordan du kommer godt i gang med bestyrelsesarbejdet? – Så har nyibestyrelsen udgivet dette blogindlæg, som vi klart vil anbefale at du kigger på.

 

 

Sådan kan du finde ud af, om du leverer værdi til bestyrelsens arbejde

Som bestyrelsesmedlem har man et medansvar for, at bestyrelsen præsterer bedst muligt. Det betyder at man skal medvirke i en løbende evaluering af om bestyrelsen gør sit arbejde godt nok? Lever vi op til det juridiske ansvar vi har? Følger vi anbefalingerne for god selskabs- eller fondsledelse? Synes vi vores bestyrelsesformand gør et godt stykke arbejde? Bidrager jeg godt nok?
Vi har hos Boardmeter udviklet et bestyrelsesevalueringsværktøj, som kan understøtte en enkel, målrettet og konstruktiv evaluering. Du kan som bestyrelsesmedlem let få et indblik i, om du som bestyrelsesmedlem udfylder din rolle på bedst mulig vis. Ydermere kan du finde ud af, hvad de andre om bordet tænker. Læs mere om vores bestyrelsesevaluering her. Eller ring til os, hvis du er interesseret i at vide mere.

Tilmeld nyhedsbrev

Er du nysgerrig på nye tendenser i bestyrelsesarbejde og nyheder om Boardmeter?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder:

Samtykket kan til enhver tid trækkes tilbage ved at trykke på "afmeld" i bunden af vores nyhedsbreve eller ved at kontakte os på info@boardmeter.com. Boardmeter behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.