Hvordan står det til med bestyrelsens geopolitiske kompetencer?

Tilbage til bloggen

Geopolitiske kompetencer i bestyrelsen

Hvordan står det til med bestyrelsens geopolitiske kompetencer?

Geopolitikken har helt og aldeles inviteret sig selv ind i forretningslivet, og udfordrer bestyrelserne på helt nye måder

Danmark og danske virksomheder er efter Covid-19 og invasionen i Ukraine trådt ind i en ny geopolitisk virkelighed. Der skal navigeres i en helt ny verdensorden, hvor rivaliseringen imellem de globale superregioner USA, Kina og Europa tager til. Og hvor grænserne mellem geopolitik, national sikkerhed, økonomi, produktion, forsyningskæder og teknologi flyder mere ud.

Længe før invasionen af Ukraine havde virksomhederne forstået betydningen af ”virksomhedsansvar”. Og mange virksomheder og deres bestyrelser er i fuld gang med at forholde sig til rollen som ansvarlige aktører, der ikke kun tænker i økonomiske interesser, men også har stort fokus på bæredygtighed, governance og samfundsmæssig trivsel.

For de vestlige virksomheder betyder de nye nationale og globale udfordringer, at de ikke længere kan fortsætte i en verden af åbne markeder og kapløb om profit, men i stedet må de adressere de forskellige og modstridende rationaler i vores tid. De skal tilpasse sig de globale markedsændringer, inkl. omlægning af værdikæder og differentiering af driften for at følge energimanglen.

Spillepladen for virksomhederne er dermed en usikker blanding af nye globale udfordringer og forandringer, kombineret med samfundsmæssige forventninger med mange vigtige stakeholders, der skal navigeres iblandt. Virksomhederne skal finde ud af hvad der er den rette blanding af økonomi, samfundsmæssig og politisk rationalitet, der skal guide deres forretninger. Sidst, men ikke mindst, skal de være strategiske ud over de lovlige og økonomiske bestemmelser.

Samlet set stilles der nye krav til bestyrelserne, der spiller en meget vigtig rolle i at hjælpe virksomhederne med at justere, eller sætte helt ny retning, på en for mange virksomheder meget ændret spilleplade. Dét kræver både fokus på nogle nye, vigtige udfordringer i bestyrelserne, og det kræver kompetence, som en lang række bestyrelser allerede har. Og alligevel, kompetencer, som for mange bestyrelser vil være helt oplagt at stille yderligere skarpt på; Har vi et fornuftigt niveau af geopolitisk udsyn og kompetence i vores bestyrelse? Hvem af os har i givet fald det? Og er det nok? Ligesom med kompetencer indenfor digitalisering og IT, vil det være relevant at overveje, om det er godt nok, at et enkelt medlem af bestyrelsen har den nødvendige viden, erfaring og kompetence , eller om det i virkeligheden er nødvendigt at flere eller måske alle er på et vist niveau, for kvalificeret at kunne løfte bestyrelsens ansvar.

En bestyrelsesevaluering kan afdække mange relevante ting for en bestyrelse, blandt andet hvor bestyrelsen har sit fokus, og om der er et tilstrækkeligt niveau af relevante kompetencer. Det kunne for eksempel være vigtige geopolitiske kompetencer. Som beskrevet indledningsvis, en udfordring, der har inviteret sig selv ind i forretningslivet, og udfordrer bestyrelserne på helt nye måder.

Hvis du er interesseret i at vide mere om danske virksomhederes risici og muligheder i “Geopolitikkens tidsalder” kan vi anbefale at se den seneste briefing fra Dansk Konkurrenceråd, hvor Malou Aamund, Ulrik Vestergaard Knudsen, OECD, Anders A. Høier m.fl. drøfter netop det. Du kan se det her.

 

 

 Tilmeld nyhedsbrev

Er du nysgerrig på nye tendenser i bestyrelsesarbejde og nyheder om Boardmeter?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder:

Samtykket kan til enhver tid trækkes tilbage ved at trykke på "afmeld" i bunden af vores nyhedsbreve eller ved at kontakte os på info@boardmeter.com. Boardmeter behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.